Med en trådløs døråbner til samtaleanlægget kan du nemt åbne hoveddøren uden at skulle bevæge dig ud i gangen. En stor fordel for folk, der har dårlige ben eller har brug for lidt ekstra tid til at åbne døren.
I dag har jeg installeret sådan en løsning til min egen bedstemor, der er 93 år og har dårlige ben. Hun brugte lang tid på at rejse sig fra stolen og ud på gangen for at kunne lukke sygeplejersker, taxaer, familie eller andre ind, der ringede på døren i blokken, hvor hun boede.Lille snapchat pralevideo
Der er nogle eksisterende systemer med telefon- og app-åbning på markedet i dag, men disse er ofte dyre og kræver installation af nyt udstyr, som måske fungerer sammen med eksisterende udstyr i andre lejligheder.
En løsning er at installere en kontaktor, der styres af en trådløs kontakt. Denne løsning er ikke så slank og pæn, men den virker og gør det nemt at åbne hoveddøren.
Produkter jeg brugte:
Plejd er super nem at sætte op og anbefales til alle installationer, hvor du ønsker trådløs styring eller mobil styring.
Derudover: Forgreningsdåse med din skinne, lodde- og loddekolbe, ledning og stik.
Hvis jeg skulle samle den igen, ville jeg vælge en anden ledning som forsyning. Dette blev hovedsageligt gjort som en test og endte med at blive midlertidigt permanent, når det virkede. Vil nok udskifte forsyningen og gøre det lidt pænere næste gang jeg besøger.
Installation af trådløs kontakt til dørtelefon
Netop denne dørtelefon var en Urmet – 1183/2. Men princippet er det samme på de fleste dørklokker og samtaleanlæg.
Jeg forestillede mig først, at jeg ville finde to ledninger, der gik til hoveddøren, som da disse blev kortsluttet via knappen åbnede døren. Desværre var signalet, der åbner hoveddøren, et elektronisk signal uden individuelle ledninger, jeg kunne forbinde til. Jeg skulle derfor arbejde lidt mere med forbindelsen, end jeg havde forestillet mig.
Først skilte jeg dørtelefonen ad og fandt den knap i printkortet, der svarede til åben-knappen på dørtelefonen (nedenfor).
Når du drejer printkortet, kan du se loddepunkterne på knappen på printkortet. Så brugte jeg et lille stykke ledning og placerede det mellem punkterne, indtil jeg fandt de spidser, der gjorde, at hoveddøren gik op (nedenfor).
Så loddede jeg to ledninger, en til hvert af disse punkter. Disse ledninger skal være lange nok til at gå ud bag samtaleanlægget og ind i vægboksen i væggen. Der kan jeg tilslutte disse til kontaktoren via scotchlock (små vogne).
Det er vigtigt at lodde præcist, så du ikke beskadiger printpladen, og du skal også være forsigtig ved genmontering af dørtelefonen. Hvis loddet ikke er sat ordentligt fast, kan ledningerne let løsne sig, når de bevæger sig.
Efter dette var gjort, monterede jeg kontaktoren og et striglet stykke i en lille vægboks ved siden af dørtelefonen. Det er den sædvanlige chip, der modtager signalet fra den trådløse switch og som igen åbner kontaktoren. Et linjediagram er nederst.
Nedenfor ser du en enkel multi-line formular, der burde være let at forstå. Systemet fungerer ved, at plejechippen slipper strøm, når du trykker på den trådløse kontakt. Strømmen kommer ind i A1 og A2, dette får kontaktoren til at gå fra normalt åben til lukket, og får signalet til at gå fra 2 til 4, dette åbner døren.
At signalet går fra 2 til 4 er det samme som at trykke på døråbnerknappen i samtaleanlægget, men her sker det ved en fjernstyret kontaktor i stedet for via en knap, der trykkes ned manuelt. (Du kan lige så nemt vælge at den går fra 1 til 2, her passer 2 til 4 bedre.)
Impuls via Plejd
Da døråbneren og porttelefonen udsender et pulssignal, skal strømmen afbrydes efter en vis tid. Via plejeappen kan du gå til indstillinger og derefter indlæse indstillinger og vælge en timer. Her valgte jeg, at strømmen var tændt i ét sekund, inden den slukkede igen. Dette får signalet til at blive givet og døren åbnes.
I nogle blokke og systemer skal man holde døråbnerknappen nede et stykke tid manuelt, så kan man blot justere timeren til 5 eller 10 sekunder, så besøgende har tid til at åbne døren.
Læs gerne mere om tips til el-installation, for eksempel læs mere om tilslutning og styring med plejd, Square Downlight – Montering og montering af firkantede spots i badeværelser og Placering af spotlights og Downlight i huset