Hopp til innholdet

Placeringen af ​​spotlights og Downlight i huset

plassering av spotter i bolig

Spotter er en favorit, desværre bruges downlights for meget. Her er hvad du skal tænke på, når du installerer og planlægger spotlights og downlights i dit hjem.

Downlights har bestemt deres plads i hjemmet, men overdriv det ikke. Tænk grundigt over placering og nummer på forhånd for at skabe en stemningsfuld belysning.

Indbyggede downlights fra Antidark er en populær variant. Disse moderne downlights med LED er både billige i indkøb, enkle og montere og har IP-grad 44, hvilket betyder, at du også kan bruge dem udendørs og på badeværelset. Downlight kommer i både moderne sort og klassisk hvid.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K. Denne LED-indbygningsspot er godkendt til direkte installation i isolering og andre brændbare materialer, hvilket sikrer en sikker og pålidelig brug. Med fjedre på siden er den let at montere, og den medfølgende aftagelige driver gør det enkelt at tilslutte selve spotten igen, hvilket er særligt praktisk efter f.eks. malerarbejde.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K /Greenline.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk

Hvad skal man overveje, når man lægger downlight

Der er nogle ting, der er værd at tænke på, før du installerer downlights i hjemmet, og de fejl, du kan undgå ved at planlægge lidt på forhånd.

Spot tegning af lejlighed

Stikkontakt, afbryder og el-materiell /Greenline.dk

Hvor får jeg sofaen?

Der er lidt, der er mere irriterende, når du ligger på sofaen for at se en god film bare for at finde ud af, at du er i et lys.

  • Monter downlights bag sofaen 50 cm eller mindre fra væggen.
  • Overvej vinklede downlights, der lyser bagvæggen, mens du skyller loftet.
Unicone Safe Asym fra Unilamp

Her er nogle variationer af downlights. Disse asymmetriske spotlights ligger ‘flade’ langs loftet, men lyser i en vinkel på bagvæggen, hvilket gør dem ideelle til vægmonterede eller bagudvendte tv’er, hvor du ikke ønsker blænding.

Easy Kap Downlight fra Flos /Lampemesteren.dk
Easy Kap Downlight fra Flos /Lampemesteren.dk

Hvor skal du spise? Hvor skal stole og spiseborde stå?

Som i eksemplet ovenfor vil direkte lys fra toppen af ​​ansigtet ikke kun blende – men det vil også skabe uheldig lysning af ansigtet.

Ubekvem planlægning af malerbelysning – her kunne du med fordel også planlagt hængelamper over bordet.

Når lyset kommer ovenfra og ned, vil lyset kaste skygger ned i ansigtet, mens toppen af ​​hovedet lyser, hvilket resulterer i, at «rynker og pletter» fremhæves af skygger, der ligger ned langs ansigtet.

Efter min mening bør downlight ikke bruges som den eneste belysning af et spisebord. Her skal du hellere tænke på pendelys eller lysekroner (afhængigt af husets stil).
Få inspiration til god belysning af spisebordet og se vores tip til lange, store spiseborde.

Må ikke bare «låse» dig selv ind i hån

Hvor mange gange har du pralet med nogen, hvor smukke lyskasterne i loftet var? Sandsynligvis aldrig …
På den anden side har du sandsynligvis bemærket det – og pralede af en dejlig lampe med nogen.

Downlight er et godt værktøj til generel belysning, men min personlige mening er, at man skal undgå at skrælle taget fuldt af dem.

Desværre ser jeg ofte, at nye (og dyre) lejligheder kun har downlight som belysningsmetode. Dette giver efter min mening et «fladt» og kedeligt lys.
En god belysning i stuen er ikke kun om antallet af lumen, eller for at undgå skygger for enhver pris.

Tværtimod bruger en godt oplyst bolig flere «lag» af lys og omfavner brugen af ​​skygge.
Det er ved at inkorporere gulvlamper, væglamper, pendelys, mini-spots, indirekte belysning – sammen med downlights, at du får et varieret og levende lys, der fungerer i alle vinkler.

Derfor: Vær bevidst om, hvor du placerer dine spotlights – og tænk på andre belysningsmetoder.

Patrone fra Thorup Copenhagen er et smukt alternativ til traditionelle firkantede overflademonterede downlights eller forsænkede downlights. Disse loftspots kommer i flere varianter, både vinklede teleskopspots og runde loftspots. Med en dekorativ ribbet overflade i lækre, moderne materialer og farver skaber disse loftslamper et eksklusivt udtryk i hjemmet.

Perfekt til at fokusere lys på vægge, malerier, kunst eller ned på køkkenborde og lignende.

Patrone fra Thorup København /Lampemesteren.dk

Loftspotsene kommer som indbyggede og loftmonterede muligheder i 3 elegante farver – Perfekt til at skabe en levende lysscene i hjemmet.

Patrone loftspots med overflademontering /Lampemesteren.dk
Patrone loftspots med forsænket montering /Lampemesteren.dk
Moderne og eksklusive loftspots /Lampemesteren.dk


Praktiske tip til placering af spotlights

Rør for spotlights udendørs – se mere om montering af spotlights over indgangspartiet

Okay, så du er nødt til at tænke over, hvor mange og hvor du vil have pletterne, her er nogle ekstra ting, du skal huske på, når du installerer og borer.

  • Dæmpbar: Langt de fleste downlights på markedet kan nu dæmpes, så dette tip er ikke så svært at overholde. Brug en LED-dimmer til flimmerfri dæmpning.
  • Tænk på andre genstande i loftet , såsom ventiler, røgdetektorer osv., Og sørg for, at disse ender på linje med resten af ​​pletterne.
  • Afstanden fra hån mod røgdetektoren vil blive beskrevet i røgdetektorens papirer, men som oftest skal pletterne placeres mindst 50 cm væk.
Spottegning med mål til boring – Her var der mange forhindringer i taget, der gjorde det umuligt at få fuld symmetri.
  • Zoner: Mange gange finder jeg ud af, at kunden gerne vil opdele loftbelysningen, så den skinner i stuen, men ikke over spisebordet.

    Tænk lidt inden dette, det bedste er at tegne deres egne ledninger til hver zone på forhånd. Derefter kan du opdele – eller forbinde zoner bagefter.
  • Mængde: Se tipene ovenfor, overdriv ikke. Overvej alternative lyskilder, der skaber «lag» af belysning i hjemmet.
  • Symmetri: Nogle har lidt mere » ocd » end andre, men symmetriske linjer er næsten krævet til downlights.
  • Afstand til væg og hjørner: Spotlights og downlights skal placeres mindst 50 cm fra væggen – op til 70 cm. Afhængig af, hvordan dine tagsten er placeret, skal du placere dem, så du får dejlige skyggefulde områder langs væggene.
  • Afstand fra stedet til stedet: Som regel undgår vi en afstand, der er større end 120 cm fra stedet til stedet i huse med normal lofthøjde. En god afstand er 100-120 cm.
  • Indgang: Vigtigt med godt og klart lys, her er en lille «huskeregel» for at prøve at planlægge en downlight per kvadratmeter.
Ghost Dobbelt sort downlight / Lampemesteren.dk
Overvej den varme nedlysning, især for stuen

Warmdim eller Dimtowarm er en type spotlight, der giver et varmt og hyggeligt lys, når du dæmper det ned.
Jeg bruger disse selv i stuen, og jeg er meget glad for, at jeg begge kan få et klart lys, når jeg ønsker det og ordentlig filmstemning på andre tidspunkter.

Sådan beregnes afstanden mellem spotter

Huset vil jeg beregne spotter i

Her kan vi se på de tanker og beregninger, du foretager, når du placerer og planlægger downlight i loftet. Jeg har opdelt et husområde i 3 zoner.
A: TV-stue, B: Gang / indgang og C: Hvor mange fylder taget med hån.



Zone A.

Langs vægge 1 og 2 og med hensyn til hjørner.
Lad os sige, at væg 1 er 350 cm lang og væg 2 er 300 cm lang.

Jeg vil have symmetri med pletterne langs væg 1 og væg 2.
Jeg har 3 pletter, jeg vil placere langs væg 1. Jeg personligt kan lide at tegne beregningen, så jeg let kan se de rum, jeg har brug for at tage højde for.

«XX»
Først må jeg overveje den afstand, de to pletter på enden skal have til væggen (markeret med XX). Her vil jeg have 50 cm afstand til væggen.
for at få den samme afstand mellem alle pletter, skal jeg trække 50 cm + 50 cm fra 350 cm = 250 cm, jeg tæller ikke med XX i den næste beregning.

Jeg kan nu beregne afstanden mellem pletterne langs væg 1:

væg 1: 250 cm lang, 3 pletter, 2 mellemrum.
Således: 250/2 = 125 cm.

Væg 2:
Væg 2 er 300 cm lang, men jeg er nødt til at fjerne 50 cm på grund af downlight i hjørnet mod væg 1 og 50 cm fra kanten af ​​væg 2 mod resten af ​​stuen.
200 cm lang, 3 spotlights, 2 mellemrum.
200/2 = 100 cm.

Resultater

Zone B.

Gang / Entre / Bad. Hvordan man skal være opmærksom på døren i et mindre rum.
Lad os sige, at væg 5 er 250 cm lang og væg 6 er 200 cm lang. Døråbning er 7.

I et sådant kvadratisk rum, som ofte er et badeværelse eller en gang, vil jeg fokusere mindre på at få en helt ens afstand overalt, men snarere fokuseret på den rette afstand til vægge og andre genstande.

Den første ting, jeg ønskede at starte med, var at finde centrum af døråbningen «7».
mål fra væggen «2» (som forsvandt i redigeringen / Ved «X-målinger») til midten af ​​døren. Jeg vil hellere have mine spotlights placeret i midten af ​​døren, så det ser symmetrisk ud, når du åbner døren.



Lad os sige, at dette er 70 cm. Derefter ville X være 70 cm.
I resten af ​​planlægningen ville jeg forsøge at holde omkring 70 cm på XX- og XXX-målene så godt som muligt med tagsten og andre ting, der kommer i vejen.

Zone C.

Her er hvor mange «peber» taget med hån i dag.
Sådan placeres spotlights i åbne lofter, og hvilke overvejelser der skal tages.

Her kan du starte som i eksempel A med beregningen af ​​knudepunkter. Brug en laser til at få lige linjer.
Når du først har fundet dine hjørner og afstand til væggen, er den ideelle afstand fra stedet til stedet omkring 100-125 cm.


De overvejelser, som jeg ville have gjort, er:

  • Sørg for, at spotteren kommer på linje med døren «7».
  • Sørg for, at røgdetektorer er placeret på de samme linjer.
  • Hvis du har ventilation, vil jeg forsøge at også tage dette i betragtning under placering.
  • Undgås generelt brugen af ​​downlight som «generel belysning» i hele taget. Ikke kun på grund af omkostningerne, men også fordi der er så meget anden dejlig belysning, du kan bruge.

Brug gjerne en krydslaser, når du til sidst har brug for at bore rampelysene fra loftet. Efter min erfaring vil grøn laser give den mest klare linje, selv når den er lys.

Vil du læse mere om LED Downlight?

Retrofits – Læs mere om Eftermontering af downlights