I dag vil jeg montere, hænge op og forbinde en ny lysekrone i en lejlighed. Her var det ikke en tagboks fra før, og jeg måtte sætte nye ledninger over taget.
Lysekronen skal placeres i midten af vinduerne i det ene hjørne af stuen. Til venstre kan du se en stikkontakt, der er indstillet til fremtidig belysning, og du kan se en downlight, jeg har valgt for at trække en ny ledning ud over loftet.
- Læs også: Tip og inspiration til køb af lysekroner.
For at finde centrum måler jeg først med tommeren mellem væggene og placerer laseren på prikken. Punktet i loftet viser derefter midten, men det er klogt at kontrollere målingen, hvis laseren er lidt skæv eller lignende.
Jeg bruger «spotless pro» fra norske toolsinvent til at bore et nyt hul i gipspladen. Denne støvopsamler forhindrer det fine gipsstøv i at græsse ned resten af lejligheden.
Jeg vælger en af pletterne fra loftet og bruger tommelfingeren til at komme fra det nye hul, jeg lavede, til downlight-hullet.
Jeg lavede også et lille hul over soklen i loftet for at tilføje en ny ledning skjult over loftet og op til lysekronen.
Jeg skubber først et PFXP- kabel ind i det lille hul over stikkontakten og op til det første downlight-hul. Desuden slipper jeg ledningen på pinden og trækker den væk til hvor lysekronen skal monteres.
PFXP-kabel er godkendt til udlægning uden rør, selv i isolering. Stikket skal senere udskiftes med en fast forbindelse og dækkes med et låg.
En lysekrone kan blive ganske tung og har brug for et solidt loftbeslag. Da loftet er lavet af gips, og der ikke var nogen eksisterende tagboks til at hænge lysekronen i, er jeg nødt til at lægge en træplade, der lindrer og fordeler vægten.
Et gipstak kan tåle op til 20 kg med vægt, men det er risikabelt at bruge kun stik. Derfor bruger jeg et plankestykke, som jeg skubber ind i hullet og lægger over, så jeg sørger for at få planken så midt i hullet som muligt.
Derefter vil jeg feste loftskrogen til loftet og plankebiten. Da skruen «skubber» op plankebiten, er du nødt til at finde en måde at skubbe den ned på skruen, så den klæber fast.
Du kan bruge fingrene, hvis hullet er stort nok. Her brugte jeg den «J» formede bagside af en fugerpistol til at holde plankebiten nede mod gipset, så skruerne fik ordentligt fast på hver side.
Montering af lysekronen i sig selv
Den øverste del af lysekronen skal monteres. Dette er den øverste krog, der vil gå gennem tagkoppen og vil være forbindelsen mellem tagkroken og resten af lysekronen.
Denne krog er på samme tid hul, så ledningen passerer gennem den.
I tagkoppen tilslutter du ledningerne i WAGO-forbindelsesterminalen. Skær ikke ledningen for kort, snarere har lidt ekstra at gå på, hvis det skal sælges senere, sænkes eller monteres i et højere rum en anden dag.
Lysekroner kommer normalt i et sæt og desværre ofte med mangelfulde eller dårlige installationsinstruktioner. Denne lysekrone kom med en temmelig ligetil manual, men der var visse dele, der var vanskelige at identificere og manglede også nummerering på de fleste dele af pakken.
Men alt går, hvis du bruger manuelle og færdige billeder til at finde ud af tingene undervejs.
Hoveddelen af lysekronen kom fladt pakket. Klip strimlerne, løft op og spænd pæreholderne.
Her er den øverste del af lysekronen monteret. Senere måtte jeg fjerne hele kæden, fordi selve lysekronen var ret høj i forhold til lofthøjden.
Efter at lysekronens dele var færdige og bunden af lysekronen færdig, tilsluttede jeg resten af strømmen.
Jeg tog ikke billeder af det, men kort sagt udskiftede jeg stikket på taget med wago-koblingsspænder og brugte et låg med udsparing.
Det er enkelt, men meget tidskrævende at hænge krystallerne op. Derfor valgte kunden at hænge sig selv.
I alt tog installationen lidt over 3 timer, og elektrikeromkostningerne var omkring 2500-3000 kroner med materiale. Hvis du har en tagboks fra før, tager installationen naturligvis kortere tid.
Find den rigtige højde til lysekronen
Den korrekte højde på lysekronen afhænger meget af, hvilken type lysekrone det er, og hvilket rum den skal hænge i.
I dette tilfælde skal lysekronen hænge over bordet, og der er to almindelige måder at finde den rigtige højde på.
- Baldakin over spisebordet: Hvis du har bordet til brug, skal du hænge lysekronen, så lampens bund er 40-50 centimeter over bordet.
- Hvis du ikke har bordet, kan du sætte dig ned på en stol, strække din hånd ud og måle 30-40 cm fra toppen af hånden til bunden af lysekronen.
Når du skærer ned en lysekrone, er du ofte nødt til at bøje kæden. Her kan du enten bruge to tænder eller to større skruetrækkere og bøje dem ud.
Lysekronetips
Se tip til gode lysekroner, du kan have i dit hjem, læse også artikler om klassiske lysekroner og moderne lysekroner .
Flos 2097 er en ekstravagant og elegant lysekrone med mange pærer i et moderne design, men som lige så godt passer ind i rustikke omgivelser, i det moderne hjem eller i sommerhuset. 2097 findes i flere størrelser og vil være perfekt som en loftslampe under højt til loftet, ved siden af trappen, over stuen eller over spisebordet. Vælg mellem messing, krom eller mat sort.
Anuur 6 fra Nuura er en dejlig og anderledes pendel lysekrone lavet af ravfarvet glas med bløde, buede former, der skaber et dekorativt lysspil. Lamperne hænger på flere niveauer og passer fint som belysning i stuen .