Jeg installerer led strimler over en garageport til en kunde, dette giver en stilfuld og effektiv belysning, der er blevet ret populær i de senere år.
Ledstrimlen over garageporten skal monteres i en aluminiumprofil og giver en dejlig og stilfuld belysning. Lyset styres yderligere af et astrour, der tænder / slukker lyset efter solens bevægelse.
Jeg borer først et hul i hjørnet af betonvæggen, her sprang jeg lidt, men fikserede det senere med en lille hvid tec-7.
Derefter monterer jeg en lav aluminiumsprofil, som ledestrimlen skal fastgøres til. En Alu-profil kræves til en ligetil og pæn installation og distribuerer også den varme, der produceres af LED-strimlen, hvilket giver LED-strimlen en meget længere levetid.
Brug monteringsskruer med fladhoved, f.eks. Fra Essve, når de monteres, så fugestrimlen ikke overskriver skruerne bagefter.
Led strimler kommer i længder på 5 meter som industristandard og har dobbeltsidet bånd til hurtig montering, men nogle sæt leveres med samlinger, så du kan få større længder.
Lysstyrke på LED-strimler
LED-strimler findes i forskellige lysstyrker givet i watt pr. Meter. Fra så lavt som 4W per meter til 21W og derover.
De mest almindelige lysstyrker til boligformål er på den anden side 9,6W og 14,4W per meter. 14.4W er godt at bruge, hvor du ønsker en stærk og godt lys, for eksempel til køkken belysning , mens 9.6W eller lavere er god, hvor en mere dekorativ belysning.
Jeg vælger at bruge 9.6W med en farvetemperatur på 3000 kelvin, hvilket er en ret varm og dekorativ lys farve. Hvis du vil have en klarere eller hvidere farve, kan du vælge 4000 kelvin eller højere.
Korrekt driver
Når du handler efter LED-strimler, kan du vælge mellem færdige pakker som vist ovenfor, eller du kan shoppe ledstrimler og driver separat. Det er meget nyttigt at købe drivere og strimler separat, især hvis du skal have flere længder af ledestrips forbundet til mere kraftfulde (og færre) drivere.
Når man vælger en driver, skal man først vælge den volteffekt, som LED-strimlen fungerer på, normalt er dette 24V eller 12V, hvor 24 volt anbefales.
Derefter skal du se, hvor meget ledet driver du har brug for, f.eks. For en 9,6W per meter på 5 meter har du brug for mindst 50W driver eller højere, du har tre 5 meter ruller på 14,4W (216W), du har brug for en 250W driver .
spændingsfald
Spændingsfald på LED-strimler er vigtige at overveje. Ved lange strækninger vil hvelvet falde i styrke og potentielt ikke arbejde optimalt.
Jeg vil ikke undersøge, hvad spændingsfald er, men hvis du har en lang afstand fra LED-driveren til LED-strimlerne, kan du udskifte kablet mellem dem med et kabel, der har et større kvadrat, fx standard 2,5 mm2.
Jeg bruger en lille strømpe fra et PFXP-kabel og trækker det over blystrimmelledningen, før jeg lægger det fra aluminiumsprofilen og gennem betonhullet til den anden side.
LED-driveren fastgør jeg på den anden side af væggen og bruger et pfxp-kabel til forsyning.
Inde i garagen var der allerede en koblingsboks til varmekabler i jorden, her skal jeg montere et astrour for at kontrollere LED-stripen, så den tænder, når det bliver mørkt.
Et astrour er en fantastisk måde at kontrollere udendørs belysning på, og de er ret lette at konfigurere. Langt de fleste modeller kommer forprogrammeret, så de følger solopgangen og solnedgangen korrekt og præcist.
Her er astrouret indstillet til at tænde ledstrimlen 1 time før solnedgang og slukke ledstrimlen en time efter solopgang, men du kan indstille et antal scenarier, du selv ønsker, herunder forskellige styringer i weekender eller følge faste tider.
Da garageporten var 5,5 meter, og led strimlen kommer i længder på 5 meter, vil der være et par cm ophold på hver side af døren, men når det bliver mørkt, vil du ikke se det. Der er dog samlinger, hvis du vil fastgøre og forlænge en samlingstrimmel.